Het Steenbok-Seizoen (21 dec. – 20 jan.)

Het Steenbok Seizoen

Heersende planeten: Saturnus en Venus

Element: Aarde 

Totemdier: Gans 

Totemplant: Braamstruik

Totemsteen: Chrysoliet 

Westerse Astrologie : Iedereen heeft dit teken ergens in de horoscoop staan. Daar waar je dit teken kunt vinden streef je naar zelfdiscipline en structuur. De Steenbok is net als de centaur een mythologisch dier met de kop, poten en romp van een steenbok en de staart van een vis. Het is dus ook een teken met twee karakters. De meest bekende kant van de Steenbok is die welke bestaat uit het element aarde en de planeet Saturnus. De Steenbok die uit deze combinatie voortvloeit is saai, materialistisch, fantasieloos, ernstig en voorzichtig. De staart van de Steenbok blijft echter in het water en laat een andere dimensie van dit teken zien. Steenbokken hebben ondanks hun materialistische instelling heel sterke emoties die ze, omdat ze aardetekens zijn, moeilijk kunnen uiten. Als ze hun emoties niet erkennen zullen deze blijven doorzeuren totdat ze uitingsmogelijkheden vinden. Door deze emoties bezitten Steenbokken ook alle andere positieve als negatieve eigenschappen van een waterteken. Namelijk genezende vermogens en grote visie, maar ook de neiging tot manipulatie. De ene Steenbok werkt hard om in een positie met beperkte verantwoordelijkheid beloond te worden, de ander wordt grootindustrieel of multimiljonair. 

De Steenbokken organiseren de samenleving en stellen orde op zaken. Daarvoor moeten ze grote waarde hechten aan discipline, gezag, gehoorzaamheid en dergelijke. Anders, zo vindt de Steenbok, komt er niets van een geordende samenleving terecht. Het is een zeer ernstig teken en in ongunstige gevallen kan het leiden tot zwaarmoedigheid.

Esoterische Astrologie

De Steenbok, Capricornicus is het teken waarin de zon staat, als hij bij het begin van de winter zijn laagste stand bereikt, de onderste zonnewende dus. Hier bereiken de uiterlijke duisternis, de rust in de natuur en de inkeer een hoogtepunt en wordt de kiem gelegd voor het nieuwe komende licht, dat vanaf dit ogenblik weer begint te groeien.

Als Steenbok klimt hij hoger en hoger de berg op en rust niet vóór hij de eenzame top heeft bereikt. Het is echter een vaste wet in de natuur dat elke actie weerstand oproept. Hier ontmoet de steenbokmens zijn Saturnus, zijn tegenstrever. 

Het is een algemene misvatting dat Saturnus een ‘vervloekende’ planeet zou zijn. Slechts in materialistische zin brengt hij ‘ongeluk’. In spiritueel opzicht is het tegendeel waar. Saturnus, het kristalliserend principe, de tijd, vormen een weerstand waardoor elk werk wordt beoordeeld en zijn uiteindelijke juiste vorm vindt. Saturnus, die ons weerstanden en opgaven brengt, is de grote leraar en inwijder. Geen werk kan voltooid worden genoemd dat niet in de hechte materie tot uitdrukking is gekomen en de toets van de tijd heeft doorstaan. Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.